English Articles

header-img

EN GÜNCEL HABERLER

3 Kasım 2014 Pazartesi

Sentella (Gotu Kola-Centella Asiatica)


Hindistan, Madagaskar, Güney Afrika gibi tropikal bataklıklarda yetişen beyaz çiçekli narin bir bitkidir.

Faydalar:

-anti-inflamatuar(iltihap dağıtıcı) ve antioksidan özelliği vardır. Cüzzam mikrobuna karşı etkilidir.
-Skleroderma rahatsızlığına karşı faydalı olduğu gösterilmiştir.
-Kan damarlarını özellikle toplardamarları güçlendirdiği ve bu sayede esnekliği arttırdığı, hemoroid,varis gibi selülit gibi hastalıklara da iyi geldiği belirlenmiştir.

-Bacaklardaki yetersiz kan akımını arttırır.

-Kan akımı ve nörontransmitterler üzerindeki etkisi sayesinde hafızayı kuvvetlendirdiği, konsantrasyon bozukluklarında fayda sağladığını ve unutkanlık hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.

-Diüretik(idrar arttırıcı) özelliği de olan bu bitki ayrıca hafif yatıştırıcıdır da.Yüksek tansiyonu düşürür.

-Doku gelişimine de olumlu etkisi olan Gotu Kola doku gelişmeleri arasında bulunan kollajen sentezi basamağında saç ve tırnak gelişimi, kıkırdak onarımını desteklemektedir.Bu yönüyle yara iyileşmesini hızlandırıcı bir özelliği vardır.

-Cilt sağlığına yönelik kullanımı için eczanelerde pomad formunda da satışa sunulmuştur.(madecassol merhem)

-1995 yılında yapılan klinik araştırmalarda alınan sonuçlarda, bitkinin laboratuar ortamında alınan kültürü tümör hücrelerini yok ettiği belirtilmektedir.
-Adriamisin kaynaklı kardiyomyopatide ve yaşa bağlı norolojik bozukluklarda kullanılmaktadır.

-Litaratürlerde bilinen bir yan etkisi geçmemesine karşın doktor kontrolünde alınmalıdır ve hamilelikte kullanılmamalıdır.
Ayurvedik tıpta 1000 lerce yıldır, hafızayı kuvvetlendirmek ve sinir sisteminin sağlığı için kullanılıyor. Son klinik çalışmalar bu geleneği doğruluyor. Gotu kola beyne oksijen sağlayan damarları koruyor.Klinik çalışmalar gotu kolanın konsantrasyonu artırdığını gösteriyor.Yapılan çalışmada gotu kolanın test skorlarında artışa neden olduğu gözlenmiş. Gotu kola anksiyeteye yatkın  ve depresyon hastası insanlarda da rahatlatıcı etkiye sahip. Ayurvedik tıp gotu kolayı deri iltihaplanması ve  cüzzam gibi  deri hastalıklarının tedavisinde de öneriyor.Yapılan araştırmalar gotu kolanın cüzzama karşı etkili olduğunu doğruluyor. Gotu kola iltihap kurutucu etkisinin yanı sıra damarları ve kılcal damarları kuvvetlendirerek,hasarlı dokulara daha fazla kan akışını sağladığından daha çabuk iyileşmelerine yardım ediyor. Gotu kola asiatikozit isimli bir aktif madde içerir,bu madde cüzzama neden olan bakterinin koruyucu çeperini parçalar,böylece bağışıklık sisteminin bakteriyi yok etmesini sağlar. Çalışmalar gotu kolanın diğer cilt problemleri için de etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor. Bir çalışmada, skleroderma(deri sertleşmesi)hastalığından muzdarip hastalara haftada 3 kere 20 mg gotu kola ekstresi verilmesi neticesinde,deri ve eklemlerin daha esnek olduğu gözlenmiştir. Gotu kola selülite karşı,glikosaminoglkan maddesinin üretimini artırarak etkili olur. Glikosaminoglkanlar bacaklardaki damarları çevreleyen bağ dokuların güçlendirilmesi için de gereklidir. Çalışmalar gotu kolanın bacak ağrısı ve şişlerinde,varis tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor. Gotu kola yüksek tansiyonu düşürür.Gotu kolanın merhemi kollagen üretimini düzenler ve yaraların iyileşmesine yardım eder. Gotu kola sedef hastalığına iyi gelir. Gotu kala hamile ve emziren bayanlarca kullanılma-malı.Sakinleştirici kullanalarda narkotik etkiye neden olabilir,tansiyon düşrücü ilaç kullananlarda ilaların etkilerini artırabileceğinden kullanılmamalı.



Sentella (Gotu Kola-Centella Asiatica)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 yorum:

Yorum Gönder

Top