Tarçın ağacının kabukları kullanılır.Dünyanın bilinen
en eski baharatlarından biridir.Yapılan kimyasal analizlerde sağlık açısından
önemli pek çok aktif madde taşıdığı görülen bu baharat asırlardır aynı zamanda
doğal ilaç olarak da kullanılmaktadır.Çay olarak içilebileceği gibi
yiyeceklerle yada direkt olarakta tüketilebilir
Faydaları:
-Kandaki kötü Kolestrolü ve tirigliserid düzeylerini düşürür.
-Kan şekerini düşürür Tip 2 Diyabet tedavisinde yardımcıdır.Tarçın insülünün daha etkin olmasını sağlar ve bu sayede kilo kontrolü ve kalp krizi riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
-Kalp damar sistemini güçlendirir,Tarçında bulunan kalsiyum ve lif kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar, koroner damar hastalığında ve yüksek tansiyonda yardımcı olur.
-Kanserle Savaşır.Tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığı gösterilmiştir.Safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon kanserini önler.
-Tarçın geleneksel olarak diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır.Bu amaçla ağızda çiğnenebilir ya da çayı yapılıp gargara olarak kullanılabilir.
-Solunum sorunlarını tedavi eder,öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.
-Beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir.Sinirsel tansiyonu tedavi eder,hafıza kayıplarını önler.Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona,hafızaya,zihinsel performansa iyi geldiğini,uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.
-Anti mantar,anti bakteriyel,anti viral anti parazitik ve antiseptik özellikleri nedeniyle dahili ve harici enfeksiyonlarda etkilidir.
-Kadın sağlığında da faydalıdır.Adet kramplarında ve diğer adet sorunlarında rahatlama sağlar.Tarçın aynı zamanda özellikle doğum sonrası bir doğal doğum kontrol aracıdır.Doğumdan sonra düzenli olarak kullanılması adeti geciktirir ve gebeliği önler.Anne sütünde artış sağlar.
-Eklem iltihabından kaynaklanan ağrılarda rahatlama sağlar.
-Tarçın pek çok yiyeceğe baharat olarak eklenmelidir.Güzel bir tat vermesi dışında ayrıca hazmı kolaylaştırarak sindirime katkı sağlar. Tarçın hazımsızlık,mide bulantısı,kusma,mide sorunları,ishal ve gazda çok etkilidir.Bağırsak ve mideden gazı atmak konusunda çok yardımcıdır. Asitliliği,ishali ve sabah halsizliğini bitirir.Çok etkili bir sindirim toniğidir.
-Düzenli bir şekilde tarçın tüketen insanlarda idrar yolları enfeksiyonları daha az görülmektedir.Tarçın idrar söktürücüdür,İdrarı artırır ve söktürür.
-Tarçında bulunan Cinnamaldehid kandaki gereksiz pıhtılaşmaları önleyici bir maddedir.
-Yiceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.
-Baş Ağrısı Ve Migrende Faydalıdır.Kozmetik amaçlı kullanımda kaşıntılara,sivilcelere ve siyah noktalara etkilidir.
- Kasları Gevşetir,Kas ve Eklem Ağrılarını Rahatlatır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir,halsizliği yok eder,ömrü uzatır.Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
Faydaları:
-Kandaki kötü Kolestrolü ve tirigliserid düzeylerini düşürür.
-Kan şekerini düşürür Tip 2 Diyabet tedavisinde yardımcıdır.Tarçın insülünün daha etkin olmasını sağlar ve bu sayede kilo kontrolü ve kalp krizi riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
-Kalp damar sistemini güçlendirir,Tarçında bulunan kalsiyum ve lif kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar, koroner damar hastalığında ve yüksek tansiyonda yardımcı olur.
-Kanserle Savaşır.Tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığı gösterilmiştir.Safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon kanserini önler.
-Tarçın geleneksel olarak diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır.Bu amaçla ağızda çiğnenebilir ya da çayı yapılıp gargara olarak kullanılabilir.
-Solunum sorunlarını tedavi eder,öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.
-Beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir.Sinirsel tansiyonu tedavi eder,hafıza kayıplarını önler.Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona,hafızaya,zihinsel performansa iyi geldiğini,uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.
-Anti mantar,anti bakteriyel,anti viral anti parazitik ve antiseptik özellikleri nedeniyle dahili ve harici enfeksiyonlarda etkilidir.
-Kadın sağlığında da faydalıdır.Adet kramplarında ve diğer adet sorunlarında rahatlama sağlar.Tarçın aynı zamanda özellikle doğum sonrası bir doğal doğum kontrol aracıdır.Doğumdan sonra düzenli olarak kullanılması adeti geciktirir ve gebeliği önler.Anne sütünde artış sağlar.
-Eklem iltihabından kaynaklanan ağrılarda rahatlama sağlar.
-Tarçın pek çok yiyeceğe baharat olarak eklenmelidir.Güzel bir tat vermesi dışında ayrıca hazmı kolaylaştırarak sindirime katkı sağlar. Tarçın hazımsızlık,mide bulantısı,kusma,mide sorunları,ishal ve gazda çok etkilidir.Bağırsak ve mideden gazı atmak konusunda çok yardımcıdır. Asitliliği,ishali ve sabah halsizliğini bitirir.Çok etkili bir sindirim toniğidir.
-Düzenli bir şekilde tarçın tüketen insanlarda idrar yolları enfeksiyonları daha az görülmektedir.Tarçın idrar söktürücüdür,İdrarı artırır ve söktürür.
-Tarçında bulunan Cinnamaldehid kandaki gereksiz pıhtılaşmaları önleyici bir maddedir.
-Yiceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.
-Baş Ağrısı Ve Migrende Faydalıdır.Kozmetik amaçlı kullanımda kaşıntılara,sivilcelere ve siyah noktalara etkilidir.
- Kasları Gevşetir,Kas ve Eklem Ağrılarını Rahatlatır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir,halsizliği yok eder,ömrü uzatır.Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
0 yorum:
Yorum Gönder