Sarmaşık tipinde ve Hindistan-Sri lanka Kökenli bir
bitkidir.Tıbbi amaçlı olarak yaprakları kullanılır.Şeker hastalığında bitkisel
tedavi desteği olarak 2000 yıldır kullanılmaktadır.Çay ve kapsül formunda
kullanılabilir ve her iki şekilde de etkilidir.
Faydaları:
Faydaları:
- Yapraklarının çiğnenmesi,yaklaşık 2 saat süreyle ağızdaki şeker tadı alma duyusunu bloke eder.
- Barsaklardan glukoz emilimini azaltır ve yavaşlatır.
- Pankreastan insülin salınımını arttırır.Pankreastaki beta hücrelerini rejenere ettiği tespit edilmiştir.
- Bu özellikleriyle şeker hastalarında faydalıdır ve yapılan klinik çalışmalarda kan şekerini normal seviyeler çektiği görülmüştür.
- Hem insülin bağımlı (Tip 1),hemde insülin bağımsız (Tip 2) diabette faydalı olduğu görülmüştür.
- Kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürür
- Obezite,hiperglisemi,anemi,kemik erimesi gibi aşırı şeker tüketiminin neden olduğu rahatsızlıklarda tedaviye yardımcı olur.
- Geleneksel olarak, romatoid artirt,gut,HT,metabolik sendromda,mide rahatsızlıklarında,kabızlık,ödem,kanser ve karaciğer hastalıklarında faydalı bilinmekte,antioksidan.afrodizyak,antiallerjik ve dişler için koruyucu özelliklerine yönelikte kullanılmaktadır. Antimikrobiyal yönüyle sıtma ve bazı viral hastalıklarda önerilmektedir.
- Öğütülmüş Gurmar Bitki kökü yılan sokmalarında ısırık bölgesine sürmek şeklinde lokal olarak kullanılmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder